Investiciono zlato +381 63 189 3366  info@investicionozlato-gm.rs

Otkup zlata+381 63 189 3366  info@investicionozlato-gm.rs

1 unca zlata – Američki bizon

* Načini plaćanja: gotovina, plaćanje putem računa, mobilno bankarstvo, kreditne kartice.
* Cena proizvoda svakih 5 minuta prilagođena je berzanskoj ceni.

Američki zlatni bizon je prvi zlatnik od 24 karata dostupan javnosti čije je kovanje odobrila američka vlada. Kuje ga američka kovnica novca od 2006.

Opis

Opis

Američki bizon dobio je ime po figuri bizona pronađenoj na jednoj strani novčića. Iznad bizona je ispisano „UJEDINJENE DRŽAVE AMERIKE“, dok je ispod količina i čistoća zlata koja se koristi za izradu zlatnika. Ispod bizona je i nominalna vrednost novčića (50 USD), što znači da može poslužiti kao zakonsko sredstvo plaćanja u SAD. Na toj strani zlatnika, američki bizon je takođe ispisan malim slovima „IN GOD WE TRUST“ i „E PLURIBUS UNUM“ što znači „Od mnogih, jedan“. Odnosi se na ujedinjenje mnogih američkih kolonija u jednu naciju.

Na drugoj strani zlatnika je figura američkog Indijanca (kombinovani portret nekoliko pripadnika plemena Siouk, Kiova i Cheienne), natpis „LIBERTI“, godina proizvodnje i slovo F, koje označava dizajnera novčićaJames Earle Fraser). Probna verzija zlatnika, napravljena sa mnogo više pažnje prema detaljima, ima malo slovo V utisnuto iza indijanskog vrata. Dizajn čitavog zlatnika preuzet je iz kovanice od 5 centi iz 1913. godine, koja je u javnosti bila poznata kao „indijska glava“ i „bivolji nikl“.

Osim slika koje prikazuju američki divlji zapad, američki bizon je popularan među investitorima u zlato i zbog neobično grubih linija koje su korišćene u dizajnu ovog zlatnika, koje dodatno podsećaju na divlje životinje i nisu uobičajena praksa sa drugim zlatnicima od čistog zlata. Poređenja radi, Bečka filharmonija je namerno napravljena tako da ima što više zlatnog sjaja.

Ukupna težina 31.11g
Čistoća 999.9/1000
Težina plemenitog metala 31.1035g
Zemlja porekla SAD
Proizvođač United States Mint
Prečnik 32.70mm
Debljina 2.95mm

Go to Top