Investiciono zlato +381 63 189 3366  info@investicionozlato-gm.rs

Otkup zlata+381 63 189 3366  info@investicionozlato-gm.rs

1 unca zlata – Američki orao

* Načini plaćanja: gotovina, plaćanje putem računa, mobilno bankarstvo, kreditne kartice.
* Cena proizvoda svakih 5 minuta prilagođena je berzanskoj ceni.

Zlatni američki orao sadrži 91,67% zlata, 3% srebra i 5,33% bakra, a američka vlada garantuje da svi uzorci sadrže navedenu količinu zlata. Najveći primerci sadrže tačno jednu uncu (31.1035 grama) čistog zlata, a takođe se proizvode sa polovinom, četvrtinom i desetinom unce zlata. Nominalna vrednost utisnuta na svakom novčiću je 5, 10, 25 i 50 dolara, ali je tržišna vrednost mnogo veća i odražava berzansku cenu zlata na globalnom tržištu.

Opis

Opis

Zlatni novac američkog orla verovatno je najpoznatiji zlatnik koji je kovala kovnica Sjedinjenih Država. Proizvodnju ovog zlatnika odobrio je Kongres 1985. godine, a kovanje je počelo 1986. godine. Od tada je proizvedeno na desetine miliona, a svake godine kuju se novi uzorci.

Osim standardnog (poluga) izdanja, postoje i posebne varijante (necirkulirane i dokazne), kojima se tokom proizvodnje pridaje mnogo veća pažnja. Na primer. kovani su sa jačim pritiskom i sa novim kalupima, a nakon kovanja se poliraju da bi dobili poseban sjaj. Ovo naravno podrazumeva veću cenu od klasične verzije.

Američki orao sa jedne strane ima ugraviranu figuru orla koji sleće sa maslinovom grančicom u gnezdo sa ženkom i dve ptice. Na ivici novčića stoji „UJEDINJENE DRŽAVE AMERIKE“, a navedena je i količina zlata u zlatniku i njegova nominalna vrednost u američkim dolarima. Reči „U BOGA VERUJEMO“ i „E PLURIBUS UNUM“ ispisane su malim slovima u sredini novčića, što znači „Mnogi čine jedno“. Odnosi se na mnoge američke kolonije i savezničke države ujedinjene u jednu naciju.

S druge strane je figura skulpture u obliku žene sa bakljom i maslinovom grančicom koja predstavlja slobodu. Dizajn je uradio vajar Augustus Saint-Gauden po uputstvima predsednika Teodora Ruzvelta za izradu kovanica koje su ličile na starogrčke i rimske kovanice početkom 20. veka. Na zlatniku se nalazi i natpis „SLOBODA“ i godina proizvodnje. Do 1991. godina proizvodnje bila je označena rimskim brojevima, nakon čega je kovnica počela da stavlja godinu u uobičajen format, ispisan arapskim brojevima.

S obzirom na veliko stanovništvo Sjedinjenih Država, kupovnu moć američkih građana i ugled te zemlje u svetu, američki orao je jedan od najpopularnijih zlatnika na svetu, ne samo u Americi, već i u ostatku sveta. Naime, kupci ovog novčića znaju da će ga moći prodati verovatno svakom distributeru plemenitih metala u svetu koji kupuje zlato.

Ukupna težina 33.93g
Čistoća 916.7/1000
Težina plemenitog metala 31.1035g
Zemlja porekla SAD
Proizvođač United States Mint
Prečnik 32.70mm
Debljina 2.87mm

Go to Top