Investiciono zlato +381 63 189 3366  info@investicionozlato-gm.rs

Otkup zlata+381 63 189 3366  info@investicionozlato-gm.rs

1 unca zlata – Južnoafrički Krugerrand

* Načini plaćanja: gotovina, plaćanje putem računa, mobilno bankarstvo, kreditne kartice.
* Cena proizvoda svakih 5 minuta prilagođena je berzanskoj ceni.

Zlatni Krugerrand je novčić kovan u Južnoj Africi, nazvan po južnoafričkom predsedniku Paulu Krugeru i južnoafričkoj valuti zvanoj Rand. Na jednoj strani zlatnika odštampan je lik pomenutog predsednika i naziv zemlje koja ih proizvodi, a na drugoj lik južnoafričke antilope Springbok, naziv zlatnika, količina zlata koju je sadrži i godinu proizvodnje. U nastavku saznajte zašto je počelo kovanje Krugerranda i zašto ih preferiraju zlatni investitori širom sveta.

Opis

Opis

Kovnica koju je iskovao Krugerrande je Rand Rafinerija, osnovana 1920. godine sa ciljem prerade ogromne količine zlata iskopanog u toj zemlji, koje je do tada rafinirano u Londonu. Od svog početka, rafinerija je preradila skoro 50.000 tona zlata, što predstavlja približno 30% svih zlata iskopanih u istoriji čovečanstva.

Pošto je zlato veoma mekan metal, Krugerrande dodaje nešto bakra, što im daje veću čvrstoću i otpornost na grebanje i druga oštećenja. Udeo zlata u pomenutim zlatnicima je 91,67%, a udeo bakra 8,33%, ali to ni najmanje ne umanjuje njihovu vrednost jer se pri kupovini plaća samo količina čistog zlata u novčiću. To je tačno jedna unca troje (31.1035g), a ukupna težina zlatnika je 33,93 grama. Krugerrande je u početku kovan sa samo jednom uncom čistog zlata, ali je kasnije polovina, četvrtina i desetina unca Krugerranda uvedena u proizvodnju.

Pošto su pomenuti zlatnici bili praktično prvi moderni zlatnici, brzo su postali popularni u celom svetu, a 1980. godine činili su gotovo 90% ukupne prodaje zlatnika u celom svetu. Ukupno je proizvedeno preko 50 miliona Krugerranda iz jedne unce, a rekordna godina u smislu proizvodnje bila je 1978, kada je kovano 6 miliona. Nakon toga, proizvodnja je pala iz dva razloga. Prvi je da su i druge kovnice počele kovati svoje zlatnike, poput bečke filharmonije, australijskog zlatnog kengura, zlatnog američkog orla, kanadskog javorovog lista itd. Drugi razlog je zabrana uvoza Krugerranda u zemlje poput SAD, Japan i Australija zbog aparthejda, koji je sprovođen u Južnoj Africi. Nakon ukidanja aparthejda, zabrana uvoza je ukinuta.

Prema nekim procenama, trenutno je u opticaju 46 miliona krugerrandova od jedne unce, ukupne težine 1.420 tona zlata, a svake godine kuju se novi. Stoga nije realno očekivati da će ovi zlatnici u bliskoj budućnosti dobiti numizmatičku vrednost. Ali njihova velika popularnost daje im drugu prednost. Lako ih je nabaviti i prodati u svim delovima sveta. Naime, svaki ozbiljan distributer investicionog zlata rado će ih kupiti jer zna da će ih relativno brzo moći preprodati novim kupcima. Zbog toga su veoma popularni među investitorima u zlato.

Ukupna težina 33.93g
Čistoća 916.7/1000
Težina plemenitog metala 31.1035g
Zemlja porekla Južna Afrika
Proizvođač Rand Refinery
Prečnik 32.77mm
Debljina 2.84mm

Go to Top