Investiciono zlato +381 63 189 3366  info@investicionozlato-gm.rs

Otkup zlata+381 63 189 3366  info@investicionozlato-gm.rs

1 unca zlata – Kanadski javorov list

* Načini plaćanja: gotovina, plaćanje putem računa, mobilno bankarstvo, kreditne kartice.
* Cena proizvoda svakih 5 minuta prilagođena je berzanskoj ceni.

Zlatni javorov list (zlatni javorov list) je zlatnik koji kuje Kraljevska kanadska kovnica novca. Ovi zlatnici kovani su od 1979. godine i bili su drugi zlatnici na svetu koji su kovani isključivo u investicione svrhe, za razliku od starih zlatnika koji su služili kao opticajni novac. Do sada je iskovano više od 25 miliona javorovih listova napravljenih od zlata.

Opis

Opis

Kraljevska kanadska kovnica počela je kovati Kanadski javorov list kao alternativu južnoafričkom zlatnom Krugerrandu koji se kovao od 1967. godine i vrlo brzo postao izuzetno popularna investicija širom sveta, uključujući Kanadu. Ali zbog politike aparthejda mnoge zemlje su zabranile uvoz južnoafričkih zlatnika, stvarajući tako prostor za druge zlatnike, koje je Kanadska kraljevska kovnica prva prepoznala.

Zlatni javorov list sadržavao je 99,9% zlata u prvim godinama proizvodnje, a od 1982. sadrži 99,99% zlata, što je postala standardna čistoća zlatnika, koji se smatraju 24-karatnim zlatom, poput Bečke zlatne filharmonije ili Australijskog zlatnog kengura. Posebne serije zlatnog javorovog lista izrađene su sa čistoćom 99,999% zlata, ali se proizvode u ograničenim količinama i spadaju u zlatnike sa višom cenom zbog potražnje numizmatičara.

Na jednoj strani zlatnika nalazi se javorov list- nacionalni simbol Kanade, naziv zemlje u kojoj je kovan, čistoća i količina zlata koju sadrži. Druga strana prikazuje nominalnu vrednost zlatnika, godinu proizvodnje i englesku kraljicu Elizabetu II (Kanada i dalje priznaje britansku monarhiju pa je engleska kraljica takođe kraljica Kanade). Javorovi listovi kovani do 1989. godine prikazuju sliku kraljice kada je imala 39 godina; od 1990. do 2004. godine sliku kada je imala 64 godine, dok se od 2005. godine pomenuti novčići proizvode sa slikom kraljice kada je imala 79 godina.

Kao i većina drugih popularnih zlatnika, kanadski zlatni javorov list kovan je u različitim veličinama. Kovanice koje se danas spominju postoje u veličinama od jedne unce, pola unce, desetine unci, 1/20 unci, 1/25 unci, a od 2014. postoji i zlatni javorov list od jednog grama.

Visoka čistoća zlata i radijalne linije koje su dodate sa obe strane zlatnika 2015. godine daju mu poseban sjaj, zbog čega mnogi investitori smatraju da je javorov list najlepši zlatnik na svetu.

Od 2014. godine, jedinstveni mikrokod uskladišten u bazi podataka Royal Canadian Mint laserski je ugraviran na svim listovima zlatnog javora od jedne unce. Kod se kasnije može pročitati pomoću posebnog Bullion DNA uređaja koji proverava da li je zlatnik registrovan u kovnici novca. Ova sigurnosna funkcija čini zlatni javorov list najsigurnijim na svetu kada su u pitanju pokušaji krivotvorenja.

Ukupna težina 31.11g
Čistoća 999.9/1000
Težina plemenitog metala 31.1035g
Zemlja porekla Kanada
Proizvođač Royal Canadian Mint

Go to Top