Investiciono zlato +381 63 189 3366  info@investicionozlato-gm.rs

Otkup zlata+381 63 189 3366  info@investicionozlato-gm.rs

1 unca zlata | The Perth Mint

* Načini plaćanja: gotovina, plaćanje putem računa, mobilno bankarstvo, kreditne kartice.
* Cena proizvoda svakih 5 minuta prilagođena je berzanskoj ceni.

Kovnica u Pertu osnovana je 1899. godine i prvobitno je bila ogranak britanske Kraljevske kovnice novca, koja je rafinirala zlato iz novootkrivenih rudnika u Australiji i kovala zlatnike za Britansko carstvo. Danas je u potpunom vlasništvu vlade Zapadne Australije i osim kovanica od plemenitih metala, proizvodi i kovanice australijskog dolara. Prema nekim procenama, od svog početka pa do 2000. godine, kovnica u Pertu je preradila 4.500 tona zlata, što je 3,25% od ukupnog zlata koje je čovečanstvo vadilo kroz istoriju. Još jedna zanimljivost ove kovnice je da je 1957. Perth kovnica uspela da proizvede najčistije zlato ikada proizvedeno, 99,9999% čistog zlata. Standardne zlatne poluge koje se smatraju čistim zlatom sadrže 99,99% zlata.

Opis

Opis

Australija je drugi najveći proizvođač zlata u svetu. Godišnja proizvodnja je približno 300 tona zlata. Poređenja radi, trenutno je najveći proizvođač zlata Kina, sa godišnjom proizvodnjom od 425 tona, dok je Rusija na trećem mestu, sa proizvodnjom od 270 tona. Većina australijskog zlata se rafiniše i prodaje u kovnici Perth, najvećoj i najpoznatijoj kovnici plemenitih metala u Australiji.

Kovnica u Pertu poznata je ne samo u Australiji, već i u celom svetu. Naime, kovnica Perth Gold nalazi se na LBMA listi, što znači da zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta potrebne za učešće na najvećem tržištu zlata na svetu, koje se nalazi u Londonu. Sve zlatne poluge Perth Mint imaju sigurnosne karakteristike kako bi se kupci uverili da su poluge autentične. Jedan od sigurnosnih elemenata je originalna ambalaža na kojoj se koristi UV mastilo kako bi se sprečilo neopaženo otvaranje plastične ambalaže. LBMA sertifikat i decenije izgradnje ugleda doveli su do velikog interesovanja investitora širom sveta za zlatne poluge i kovanice pomenute kovnice novca, koja ih izvozi u vrednosti od 18 milijardi dolara godišnje.

Poluge kovnice Perth nose prepoznatljiv logotip u obliku labuda, koji simbolizuje dugu istoriju vađenja zlata u australijskom zaleđu.

Najnoviji zlatnici koje proizvodi kovnica u Pertu su australijski zlatni kenguri, kovanice sa nacionalnim simbolom Australije. Svake godine se kuju sa različitim oblikom kengura, pa vremenom dobijaju numizmatičku vrednost. Zlatni kenguri ili „australijski zlatni grumen“ obično dolaze u težini od jedne unce (31,1035 grama), ali je kovnica Perth 2011. takođe proizvela zlatnog kengura od jedne metričke tone, što je najveći zlatnik ikada proizveden u istoriji čovečanstva . U vreme proizvodnje, ta količina zlata vredela je više od 60 miliona dolara.

Pomenuta kovnica proizvodi i zlatnike sa simbolima kineskog lunarnog kalendara (godina zmije, psa, svinje, tigra …), koji su posebno popularni među kolekcionarima u istočnoj Aziji.

Ukupna težina 31.11 g
Čistoća 999.9/1000
Težina plemenitog metala 31.1035 g
Zemlja porekla Australija
Proizvođač Perth Mint

Go to Top