Investiciono zlato +381 63 189 3366  info@investicionozlato-gm.rs

Otkup zlata+381 63 189 3366  info@investicionozlato-gm.rs

1g zlata – Kineska panda 2021.

* Načini plaćanja: gotovina, plaćanje putem računa, mobilno bankarstvo, kreditne kartice.
* Cena proizvoda svakih 5 minuta prilagođena je berzanskoj ceni.

Zlatna panda je najpoznatiji kineski zlatnik, kovan od Državne kovnice novca Narodne Republike Kine od 1982. godine. Zbog različitog dizajna koji se koristi pri kovanju svake godine, zlatnik kineske pande jedan je od najpopularnijih zlatnika na svetu. Naime, svake godine na jednu stranu zlatnika stavlja se drugačija slika pande, pa je vrlo popularan među kolekcionarima.

Opis

Opis

Do 2015. zlatnici Gold Panda kovani su u težinama od jedne unce (31.1035 grama), pola unce, četvrtine, desetine i 1/20 unce, a od 2016. kovani su u metričkim merama od 30 grama, 15, 8, 3 i 1 gram, jer se ove mere koriste u svim drugim sferama života u Kini, ali i u većem delu sveta, pa su kupcima lakše za upotrebu. Sve serije zlatnika osim onih iz 2015. imaju nominalnu vrednost u juanima, tako da se mogu koristiti kao zakonsko sredstvo plaćanja u Kini. Ali to se ne isplati, jer je stvarna tržišna cena zlatnih pandi mnogo veća od nominalne.

Kovnica je 2002. godine odlučila da prestane sa promenom dizajna svake godine i trajno nastavi sa kovanjem zlatne pande sa dizajnom iz 2001. godine, ali zbog velikog broja kolekcionarskih zahteva, tradicija menjanja dizajna nastavlja se od 2003. godine. Osim figure pande, na poleđini novčića nalazi se i nominalna vrednost u kineskim juanima (koja se periodično menja zbog inflacije u Kini i promeena cene zlata), količina zlata koju sadrži i njegova čistoća (koja je uvek 99,9%). Na prednjoj strani uvek je prikazan Nebeski hram u Pekingu, godina proizvodnje, i natpis na kineskom „Zhonghua Renmin Gongheguo“, što znači Narodna Republika Kina.

1982. iskovano je samo 13.535 zlatnika zlatne pande od jedne unce, a od tada je taj broj stalno rastao. Za 2014. je postavljeno najviše milion komada zlatnih kineskih pandi od jedne unce, ali nije poznato da li je kvota u potpunosti ispunjena. Uprkos velikom broju pomenutih zlatnika, rastuća kupovna moć kineskih građana i nepoverenje u papirni novac bez pokrića takođe doprinose rastućem interesu za ulaganje u zlato. S obzirom na različit dizajn svake godine i dalji rast interesa ulagača u zlato iz svih delova sveta za zlatne pande, mnogi veruju da će u budućnosti ovi zlatnici dostići višu cenu od tržišne cene zlata na globalnom tržištu.

Kineska državna kovnica kuje povremeno zlatnike Gold Pande sa većom količinom zlata (npr. 1 kg), ali je to izuzetno mali broj, često samo nekoliko stotina primeraka, zbog čega sakupljači moraju da plate znatno iznad stvarne vrednosti. Naime, zlatna numizmatika sve je popularniji hobi, kako u Kini, tako i u ostatku sveta.

Ukupna težina 1 g
Čistoća 999/1000
Težina plemenitog metala 1 g
Zemlja porekla Kina
Proizvođač China Gold Coin Corporation
Prečnik 10.00mm

Go to Top