U poslednje vreme sve više investitora se okreće ulaganju u zlato kako bi sačuvali vrednost svoje imovine. Cilj investitora je da nađu sigurno utočište od sve izraženijih inflatornih pritisaka.

Naime, cene energenata i prehrambenih proizvoda rastu dvocifrenim stopama, zbog čega građani sve više osećaju pad kupovne moći. Štednja u banci po kamatnim stopama od, na primer, 0,02% ne samo da je neisplativa, već nas čini relativno siromašnijim zbog visoke inflacije.
S druge strane, fizičko zlato je istorijski isproban i dokazan instrument za dugoročnu zaštitu vrednosti od svih oblika ekonomskih, finansijskih i društvenih kriza.
Iz tog razloga, ne treba da nas čudi što je, prema podacima Gold centra, potražnja za fizičkim zlatom samo u prvih nekoliko meseci ove godine udvostručila celokupnu prošlogodišnju potražnju.

Investiciono zlato – U koji oblik investicionog zlata uložiti?

Na tržištu postoji veliki izbor investicionog zlata. Reč je o zlatnicima i zlatnim polugama, a najčešće pitanje koje investitori postavljaju je: kako da izaberem komad koji je najbolji za mene?
U nastavku ćemo pokušati da odgovorimo na to pitanje. U ponudi Golden Mastersa možete pronaći zlatnike i zlatne poluge u rasponu težine od 1 grama do 1 kilograma, što osigurava dostupnost naših proizvoda kako malim tako i velikim investitorima.

Poluge od 100 grama čistog zlata najčešći su izbor velikih investitora. U slučaju da investitor želi da kupi kilogram zlata, najčešće će to učiniti kupovinom deset poluga od sto grama, za razliku od jedne kilogramske poluge.

Logika je sledeća, bolje je kupiti nekoliko manjih lokala nego jedan veliki, jer na taj način investitor dobija više slobode da upravlja svojom imovinom. Ako mu je potrebna određena vrednost u gotovini, može da proda samo deo zlata, a ne ceo portfelj odjednom. Nedavno su među takvim investitorima sve popularniji investicioni kompleti u kojima se poluge prodaju s popustom. Kada je reč o malim investitorima, preporučuje se da kupe jedan ili više zlatnika težine od jednog do nekoliko desetina grama, čije su cene izuzetno povoljne.
Kupovina zlatnika od pouzdanog dilera je stoga idealan izbor za investitore sa užim kapacitetom raspoloživih finansijskih sredstava. Termin zlatnik označava oblik investicionog zlata koji mora da ispunjava najmanje dva osnovna uslova. Naime, mora da bude najmanje 90% čistoće (21 karat) i da ima naznačenu nominalnu vrednost u nekoj valuti. Falsifikata u ovom slučaju skoro da i nema zbog brojnih detalja na samom zlatniku, kao i veoma jednostavnog otkrivanja, za koje su najčešće potrebni samo vaga i lenjir. Zlatne poluge i zlatnike u Golden Maastersu dolaze sa sertifikatom koji garantuje kvalitet zlata, što znači da je rizik od falsifikovanja potpuno eliminisan.

Kako odrediti budžet za ulaganje u investiciono zlato?

Najbolje je da počnete sa unapred određenim budžetom i pogledate proizvode koji su dostupni po cenama koje odgovaraju vašim mogućnostima. Među finansijskim stručnjacima postoji gotovo univerzalni konsenzus da svaki ozbiljan i odgovoran investitor treba da drži bar deo svoje imovine u zlatu kako bi zaštitio svoj portfolio od potencijalnih tržišnih rizika. Analitičari savetuju da što je veći rizik druge imovine u našem portfelju, to bi udeo zlata trebalo da bude veći. S obzirom na verovatnu mogućnost nove globalne recesije u narednom periodu, udeo zlata svakako treba povećati kako bi se nadoknadio povećani rizik.

Bez obzira na ovo, zadržavanjem velikog dela portfelja u fizičkom zlatu, ne smanjujemo kapacitet za generisanje prinosa u vankriznim vremenima, a istovremeno obezbeđujemo očuvanje vrednosti imovine i ostvarivanje značajnih prinosa. u vreme krize. Da bi se razumelo o čemu je reč, dovoljno je naglasiti da je tokom krize koja je počela 2008. cena zlata porasla za čak 200 odsto, dok je 2020. ovaj rast iznosio 30 odsto. Gledano u širem kontekstu, cena zlata je u poslednje dve decenije porasla za preko 410% kumulativno i oko 8,3% u proseku na godišnjem nivou, i nema razloga da se ovaj trend ne nastavi i u budućnosti.

Zaključak – Investiciono zlato štiti vrednost imovine na duži rok

Ako proizvod ispunjava kriterijume koje ste postavili u svom budžetu i obezbeđuje visoku likvidnost kao što smo objasnili u prethodnom delu, nije bitno koji ćete konkretan proizvod kupiti. Svi zlatnici i zlatne poluge su takođe oslobođeni plaćanja PDV-a, poreza na kapitalnu dobit i svih drugih oblika poreza i nameta. Zlato nije investicija koja zarađuje za nekoliko meseci, već ulaganje u dugoročnu sigurnost, što mudri investitori znaju. Ako investirate na dugi rok sa ciljem da obezbedite vrednost svoje ušteđevine, ne možete pogrešiti ni sa jednim od ovih zlatnika ili poluga.

Zlato je istorijski dokazano kao najbolja zaštita od svih vrsta socio-ekonomskih poremećaja kao što su visoka ili hiperinflacija, ekonomske krize, bankrot države, kolaps valute, itd. Osim toga, zlato je otporno na koroziju, ne zahteva troškove održavanja, lako se transportuje i skladišti,  univerzalno priznato kao poželjna vrednost.

Moze Vas zanimati

Kategorije proizvoda