10g srebra | Argor-Heraeus

Cena: NA UPIT

Cena: NA UPIT

Srebrne poluge – Najbolji način ulaganja u srebro

Srebro je plemeniti metal koji je poput zlata hiljadama godina vršio funkciju novca širom sveta. Razlog poverenja u ovaj metal su njegove fizikalne karakteristike (čvrstina, mogućnost topljenja u poluge i kovanice i otpornost na vodu i vatru), kao i relativna retkost ovog plemenitog metala u prirodi. Naime, srebra u prirodi ima malo,  ipak nešto više nego zlata, stoga su kovanice izrađene od srebra mogle biti veće i jednostavnije za svakodnevnu upotrebu. Upravo je to jedan od argumenata za ulaganje u srebrne poluge u današnje vreme. Ako bilo koja zemlja ili čak celi svet ikada ponovno pređe na zlatni standard, srebro će u takvom sastavu igrati vrlo važnu ulogu.

Dio ulagača u plemenite metale smatra da su srebrne poluge potencijalno isplativije ulaganje nego investiciono zlato. Razlog je industrijska potražnja za ovom polugama koja je mnogo veća od industrijske potražnje za zlatom. Približno polovina srebra koje se svake godine iskopa iz rudnika potroši se u proizvodnji elektroničke opreme poput prekidača i plazma ekrana, proizvodnji baterija, solarnih panela i sl. Kada je u pitanju zlato, samo 10% godišnje proizvodnje ovog metala se koristi u industriji. Zbog veće industrijske potrošnje srebra, ovog plemenitog metala na površini Zemlje trenutno ima manje nego što ima zlata. Eventualna nestašica srebra mogla bi dovesti do velikog porasta cene ovog plemenitog metala.

Cena srebra

Cena srebra je pozitivno u koleraciji s cenom zlata, što znači da kad raste cena zlata, raste i cena srebra, a vredi i obrnuto. Amplitude kretanja kod srebra su osetno veće nego kod zlata. Kada cena zlata poraste 10%, srebro ponekad poraste više od 20%, a isto se događa i pri padu cene plemenitih metala. T0kom 20.veka, unca srebra je u proseku koštala 50 puta manje nego unca zlata, s tim da je bilo situacija kada bi odnos cene zlata i srebra porastao na 80:1 ili pao na 30:1.

Srebrne poluge

Investiciono srebro se najčešće nalazi u obliku poluga. Gotovo sve tapionice i kovnice zlata takođe tope i izrađuju srebrne poluge čistoće 99,9%. Zbog mnogo niže cene ovog plemenitog metala u odnosu na cenu zlata, ulagači najčešće ne traže male srebrne poluge od nekoliko grama, nego ulažu u poluge težine 20g, 50g, 100g, 250g, 500g ili 1000g. Takođe su popularne male poluge od jedne unce ovog plemenitog metala.