Finansijski stručnjak će vam verovatno preporučiti takozvana sredstva od finansijskih papira kao što su „oročeni depoziti, štedni računi, penzije, akcije investicionih fondova, korporativne akcije, razne vrste obveznica, itd.“ Ali, takva sredstva su najviše pogođena krizom. U najboljem slučaju gube desetine procenata svoje vrednosti. Osim toga, to su pravni dokumenti – to znači, ako oni koji su ih izdali odu u stečaj, onda se ne mogu izvršiti i naplatiti. Tako da možete potpuno izgubiti svoj novac.

Novac ili hartije od vrednosti vas danas ne obezbeđuju.

Centralne banke mogu slobodno da puštaju sve više novca u opticaj. Ovo će povećati stopu inflacije i pored toga, bankrot bilo koje države može izazvati potpunu devalvaciju njene valute.

A to je zlato, koje je sada de facto jedinstvena svetska valuta, koja bi ostala na snazi samo u slučaju globalnog kolapsa svetskog finansijskog sistema i na njegovu vrednost ne bi uticalo, naprotiv, njegova vrednost bi porasla.

Kakav je uticaj inflacije na vašu štednju?
U poslednjih sto godina američki dolar je izgubio 98% svoje prvobitne vrednosti.

Visoka inflacija obezvređuje ušteđevine uskladištene u papirnoj imovini, kao što su gotovina ili hartije od vrednosti. Zlato je imuno na efekte inflacije.

Šta utiče na cenu zlata?
Cena zlata i drugih dobara obično prati kretanja na berzama većinu vremena. Međutim, ako dođe do krize, cena zlata značajno raste. To je zbog činjenice da potražnja za zlatom brzo raste uz konstantnu i špekulativno smanjenu ponudu. Ovo dramatično povećava njenu vrednost, bez obzira na valutu u koju se preračunava.

Rizik od kolapsa globalnog finansijskog sistema značajno je porastao poslednjih godina. Pošto je zlato pouzdan način da zaštitite i obezbedite svoje finansije od bankrota, sve više i više ljudi ga kupuje.

Moze Vas zanimati

Kategorije proizvoda